The Amsterdam Floor Plan

a selection: 2013 – 2019
Address
Prins Hendrikkade 600, Amsterdam 1011 VX Map
Hours
Tue–Sat 1–5 pm

Woningplattegronden vertellen een verhaal. Deze Mini-Expo vertelt het verhaal van de stad Amsterdam van de afgelopen vijf jaar aan de hand van maar liefst 120 plattegronden.

De prijzen stijgen naar onvoorstelbare niveaus. De ambities voor de komende jaren zijn historisch hoog; tot 2025 jaarlijks 7500 woningen erbij, in een spannende verhouding van 40-40-20, goedkoop, middelduur, duur. Deze economische ontwikkelingen, maar ook de schaarste aan ruimte in de stad, de veranderende mobiliteitsbehoefte, het groeiende belang van duurzaamheid, samenstelling van de bevolking, veranderende levensstijlen enzovoort hebben invloed op de wijze waarop we woongebouwen en woningen organiseren. Dit zou je dus moeten kunnen zien aan de plattegronden.

De tentoonstelling is het resultaat van het onderzoek van Marc Reniers, architect en medeoprichter van M3H. Als Architect in Residence bij Architectuurcentrum Amsterdam heeft Marc Reniers in de zomermaanden van 2019 onderzoek gedaan naar de woningplattegrond.

Marc: “Om tot een objectieve selectie te komen op basis van kwaliteitsafwegingen heb ik de genomineerde woongebouwen van de Zuiderkerkprijs en de Amsterdamse Architectuurprijs (A.A.P.) van de afgelopen vijf jaar geselecteerd, aangevuld met een aantal recente, spraakmakende woongebouwen. Dit levert een lijst op met ruim dertig Amsterdamse woongebouwen die verschillend zijn in grootte, locatie, architectuur, opdrachtgeverschap, financieringscategorie, et cetera. Ze vormen zo een representatieve doorsnede van de Amsterdamse woningbouwmarkt.”

Van elk project is – naast algemene informatie – de kleinste, de grootste, de meest bijzondere én de meest voorkomende plattegrond verzameld. Alles getekend in dezelfde neutrale informatieve tekenstijl. Dit levert circa 120 plattegronden op, met stuk voor stuk een interessant verhaal.

Bekijk het panorama aan plattegronden vanaf dinsdag 10 september bij Architectuurcentrum Amsterdam.

Marc Reniers werkt in dit onderzoek samen met architect Jan Loerakker (LOA). Het onderzoek wordt financieel gesteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.