24.11.2021–13.2.2022

Negotiating Ungers

the materiality of the social
Adresse
Rue de l'Ermitage 55 Kluisstraat, 01050 Bruxelles Map
Öffnungszeiten
Di–Fr 12–18 Uhr, Sa–So 10.30–18 Uhr

Het Oberhausener Institut zur Erlangung der Hochschulreife (vandaag: Niederrhein-Kolleg) werd tussen 1953 en 1959 ontworpen door de Duitse architect Oswald Mathias Ungers als een ontwerpschool die een vooruitstrevende pedagogische aanpak combineerde met een nieuwe architectuurtaal. Het project van Ungers linkte de architectuur van de Bondsrepubliek Duitsland aan een ruimere, naoorlogse Europese context. Het ontwerp weerspiegelde emancipatorische ideeën: de ruimtelijke inrichting en materiële esthetiek van de school reflecteerden de verhoopte sociale processen en structuren.

Het project van Ungers fungeert als ijkpunt van waaruit op een nieuwe manier wordt gekeken naar zijn werk en de sociologie in de architectuur. Het werd uitvoerig geanalyseerd tijdens een summer school in de Ungers Archiv für Architekturwissenschaft  in Keulen, in juli 2019. Aan de summer school namen studenten deel van de architectuurfaculteit van de KU Leuven en de Kunstakademie Düsseldorf.

Nadien beslisten 9 studenten hun werk verder te zetten en de eerder ontwikkelde ideeën uit te diepen. De resultaten hiervan worden getoond in de tentoonstelling in CIVA. Eerder dan een sluitende interpretatie van Ungers’ project, toont de tentoonstelling een veelheid aan stemmen, reflecties en interpraties. Naast originele tekeningen van Ungers vind je er ook een aantal installaties en analytische voorstellingen die een kritische interpretatie van het project voorstellen.