Unfolding the Archives #2

Juliaan Lampens
Adresse
Desguinlei 25, Antwerpen B-2018 Map
Öffnungszeiten
Mo–Fr 10–19 Uhr, Sat 16–19 Uhr
E-Mail

Voor de tweede editie van Unfolding the Archives put het Vlaams Architectuurinstituut uit het oeuvre van Juliaan Lampens (1926 – 2019). Aan de hand van een selectie bijzondere archiefstukken geeft de tentoonstelling een unieke inkijk in het werk en de werkwijze van de architect.

Archief Lampens

De vzw Juliaan Lampens, die het archief van Juliaan Lampens beheert, is momenteel volop bezig met inventariseren, digitaliseren en ontsluiten. Lampens’ archief bevat een grote verscheidenheid aan stukken, zoals ontwerpschetsen, compositieschetsen, onderzoekstekeningen en uitvoeringstekeningen van gerealiseerde en niet gerealiseerde projecten en architectuurdetails op ware grootte. Deze werkdocumenten tonen het belang dat Lampens hechtte aan het ambacht van het tekenen en het materialiseren. In zijn lange carrière als leermeester en docent aan Sint-Lucas Gent inspireerde hij verschillende generaties architecten. Voor deze tentoonstelling nodigden we daarom enkele van zijn leerlingen uit om een selectie te maken uit zijn nalatenschap.

The Architectural Detail

De thematische selectie illustreert Lampens’ fascinatie voor het architectuurdetail. Het speelt een sleutelrol doorheen zijn oeuvre. Ontwerpschetsen, onderzoekstekeningen en uitvoeringstekeningen tonen hoe de ontwikkeling van het detail bepalend is in het ontstaansproces van zijn architectuur, van embryo tot realisatie.