Safe Spaces

Recht op ruimte in de stad
Adresse
Prins Hendrikkade 600, Amsterdam 1011 VX Map
Öffnungszeiten
Di–Sa 13–17 Uhr

Met spandoeken, vlaggen of gebouwen maken uiteenlopende groepen zichzelf zichtbaar in de stad. Ruimteclaims kunnen een tijdelijke vorm hebben (demonstraties), semi-permanent zijn (kleuren, logo’s) of een permanente manifestatie zijn (architectuur, stedelijke ruimte). Zichtbaarheid is niet altijd zonder risico, maar kan ook bescherming bieden.

In deze tentoonstelling onderzoeken we de samenhang tussen zichtbaarheid en veiligheid en hoe ontwerp daaraan kan bijdragen.

Door de eeuwen heen hebben bedreigde of miskende groepen hun stempel gedrukt op de stad Amsterdam. Wat ooit een verborgen zolder of kelder was (Ons’ Lieve Heer op Solder, Moskee Al Kabir), is getransformeerd tot zichtbare en permanente architectuur (Posthoornkerk, Westermoskee). Gebouwen zijn soms letterlijk een bewijs van maatschappelijk erkenning (zoals voor alleenstaande werkende vrouwen in de Oranjehof, 1942). Monumenten bieden soms heel concreet een plek (zoals het Homomonument voor de LGBTQIA+-gemeenschap, 1984).

De strijd voor zichtbaarheid, acceptatie en bescherming van alle Amsterdammers is nog niet gestreden. Met deze tentoonstelling nodigen we de bezoeker uit om te overdenken welke impact ontwerp kan hebben op de zichtbaarheid van sociale groepen. Safe Spaces beoogt niet compleet te zijn, maar probeert een nieuwe manier van kijken tot stand te brengen naar de samenhang tussen zichtbaarheid en veiligheid in de stedelijke ruimte.

Zo stellen we ook de vraag hoe ontwerpers, architecten, beleidsmakers en de inwoners van de stad kunnen bijdragen aan een open en inclusief Amsterdam, waar veiligheid een recht is voor iedereen.