3.6.–11.9.2022

Mira Bergh × Josefin Zachrisson

Utomhusverket 2022
Adresse
Exercisplan 4, Stockholm 11149 Map
Öffnungszeiten
Di 10–20.00 Uhr, Mi–Do 10–18.00 Uhr, Fr 10–20.00 Uhr, Sa–So 11–18.00 Uhr

Under sommaren 2022 förvandlas ArkDes bakgård till en avskild scen för ett mångfacetterat sommarprogram. Stockholmsbaserade Mira Bergh och Josefin Zachrisson har designat en offentlig plats med privata intentioner.
När de offentliga rummen utformas för att passa normen och tilltala en bred allmänhet kan det få dubbla konsekvenser. För många blir platsen mer inbjudande medan andra känner sig exkluderade och upplever att den offentliga sfären krymper. I Berghs och Zachrissons avskilda trädgård för lust utmanas traditionella tendenser som ofta omgärdar den offentliga platsen. Deras artificiella trädgård etablerar Utomhusverket 2022 som en plats för både synliggörande och osynlighet; för avtalade möten och spontana rendezvous. Det är genom lustens lins och emotionella relationer som vi tillsammans skapar de platser vi delar.

Utomhusverket är ArkDes årliga sommarinstallation. Genom att ge arkitekter och formgivare uppgiften att föreställa sig och testa nya möjligheter för offentligt liv, vill vi att installationerna utanför museet ska föra Skeppsholmen närmare staden. Vi vill visa exempel på potentialen i inkluderande och designdrivna offentliga rum i hjärtat av Stockholm som alla, enskilt eller tillsammans med andra, uppmuntras att använda.

Mira Bergh och Josefin Zachrisson har samarbetat sedan de tog examen från Beckmans Designhögskola 2019. Den Stockholmsbaserade duon fokuserar sin praktik på objekt och installationer med ett konceptuellt och experimentellt förhållningssätt. Genom att ifrågasätta normer och realisera värden utöver funktion vill de utmana tillskrivna egenskaper hos material, sammanhang och interaktion. De båda är del av konst- och designkollektivet Swedish Girls.

Swedish Girls består av Matilda Ellow, Mira Bergh, Julia Jondell och Josefin Zachrisson. De har samarbetat jämsides sina individuella praktiker och skapat en kollektiv konstnärlig kontext sedan 2019. Tillsammans beskriver de sitt arbete som en ’konceptualiserad verklighet’ och gestaltar den genom fysiska och digitala installationer.

Bergh och Zachrissons installation ställs ut efter Studio Ossidianas verk från 2021.