20.9.2020–15.8.2021

Lithium

Adresse
Musempark 25, Rotterdam 3015 CB Map
Öffnungszeiten
Di–Sa 10–17 Uhr, So 11–17 Uhr

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

Lithium voorziet onze laptops en elektrische auto’s van stroom. De materie wordt daarnaast gebruikt voor de behandeling van zowel lichamelijke als geestelijke aandoeningen. Al vanaf het moment dat het metaal in 1817 ontdekt werd, fungeert het als een cruciale energiebron. Het speelt vandaag de dag een wezenlijke rol bij het in stand houden van mateloze, op productie en consumptie gerichte vormen van leven. Tegelijkertijd heeft lithium de uitputting van bepaalde menselijke en niet-menselijke lichamen – sterker nog: hele ecosystemen – juist verergerd.

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord. Bezoekers worden er uitgenodigd om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Hier worden bezoekers gestimuleerd om nu eens niet op zoek te gaan naar het dichtstbijzijnde stopcontact om hun telefoons op te laden, maar om zichzelf als het ware op te laden door middel van een serie lithiumbehandelingen.