6.11.2021–4.9.2022

MVRDVHNI

The Living Archive of a Studio
Adresse
Musempark 25, Rotterdam 3015 CB Map
Öffnungszeiten
Di–Sa 10–17 Uhr, So 11–17 Uhr

Vanaf november 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, een multimediale presentatie over het archief van architectenbureau MVRDV. Zoals uit de titel blijkt is het archief van de studio nog volop in ontwikkeling. Het instituut toont het archief van MVRDV in deze presentatie dan ook niet als een statische verzameling objecten in museumzalen, maar als een ‘levende’ entiteit in kantoorruimten. Als actieve werkomgeving is het kantoor de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst.

Aan de hand van drie terugkerende thema’s, Green, Human en Dream, worden meer dan 400 projecten uit het levende archief van MVRDV belicht. Daarnaast biedt Het Nieuwe Instituut met tekeningen, schetsen, notities, maquettes en ander archiefmateriaal een kijkje in de keuken van het gerenommeerde architectenbureau. De tentoonstelling is ingericht op de zesde verdieping van het instituut, uitkijkend op een van de veelbesproken recente ontwerpen van het bureau, Depot Boijmans Van Beuningen.

De tentoonstelling toont een rijkdom aan materiaal en informatie uit het analoge en digitale archief en geeft een kijkje achter de schermen bij zowel MVRDV als Het Nieuwe Instituut. De bezoeker krijgt inzicht in het ontwerpproces dat voorafgaat aan de realisatie van een gebouw – zoals Depot Boijmans Van Beuningen en de Markthal. Dat gebeurt aan de hand van materiaal uit het archief van MVRDV, variërend van de eerste schetsen en maquettes tot correspondentie met ingenieurs en aannemers.

Tegelijkertijd laat de tentoonstelling zien hoe Het Nieuwe Instituut het archief van MVRDV beheert. Van tientallen meters aan stellingkasten met maquettes, tekeningen en documenten tot de digitale infrastructuur die nodig is om een digitaal archief te ontsluiten.

In 2015 is Het Nieuwe Instituut, de nationale erfgoedinstelling voor architectuur, design en digitale cultuur, gestart met de verwerving van het archief van MVRDV. Het archief van MVRDV is meer dan het archief van een inmiddels iconisch architectenbureau. Het is een goed voorbeeld van een bureau dat een multidisciplinaire werkwijze hanteert, en dat daarbij verschillende vormen van interdisciplinaire kennis ontwikkelt. Bovendien bestaat het archief grotendeels uit digitaal materiaal, wat het Nieuwe Instituut voor nieuwe uitdagingen stelt ten aanzien van het beheer en de ontsluiting van archieven, maar dat tevens mogelijkheden biedt voor een andere verhouding tot erfgoed.

MVRDVHNI nodigt uit om het archief te verkennen en met het materiaal aan de slag te gaan. De tentoonstelling brengt het archief tot leven door nieuwe verhalen aan de geschiedenis toe te voegen en door nieuwe instrumenten te ontwikkelen voor de ontsluiting van het materiaal.

Naast de tentoonstelling is er een inhoudelijk programma waarin de verschillende thema’s in het werk van MVRDV én de vraagstukken die rond het beheren van een (digitaal) archief spelen, worden uitgediept.

Aanvullend in de tentoonstelling heeft Het Nieuwe Instituut zes ontwerpers uitgenodigd om een tool te ontwikkelen om op basis van specifieke criteria het immense digitale archief te doorzoeken, te visualiseren en te gebruiken. Waar het in het kilometerslange fysieke archief maanden zou kunnen duren om alle documenten te doorzoeken op een specifieke zoekterm, kan dat in het digitale archief binnen een aantal seconden. Voor de tentoonstelling werd onder meer een speciale videogame ontworpen waarmee het digitale archief op een interactieve manier kan worden verkend.