3.9.–16.10.2022

Nieuw Binnen #1

Aanwinsten voor de Rijkscollectie
Adresse
Musempark 25, Rotterdam 3015 CB
Öffnungszeiten
Di–Mi 10–17 Uhr, Do 10–21 Uhr, Fr–So 10–17 Uhr

De tentoonstelling Nieuw binnen #1 presenteert tien archiefstukken die de afgelopen paar jaar zijn opgenomen in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Het zijn de eerste resultaten van een verzamelbeleid dat zich steeds meer richt op actuele maatschappelijke thema's, de feministische praktijk en de dekolonisatie van de collectie. Zo wordt er werk getoond uit het netwerk van Vrouwen, Bouwen, Wonen, van interieurarchitect Marijke van der Wijst en de Surinaamse architect Hannes Nooitmeer.

Het Nieuwe Instituut verzamelt archieven op het gebied van de Nederlandse architectuur en stedenbouw. Het beheert de archieven in opdracht van het Rijk, maar stelt een eigen verzamelbeleid vast. De waarde en betekenis van een collectie veranderen echter in de tijd, waardoor het verzamelbeleid steeds opnieuw tegen het licht gehouden moet worden. Hiaten in de samenstelling van de collectie, zoals archieven van vrouwen en uit de voormalige koloniën, worden langzaam maar zeker ingevuld.

De collectie omvat naast archieven van architecten en ontwerpbureaus steeds meer verzamelingen die gevormd zijn door bijvoorbeeld architectuurcritici, maatschappelijke organisaties en informele netwerken, zoals krakers en emancipatiebewegingen.

Voor de tentoonstelling Nieuw binnen is een keuze gemaakt uit de aanwinsten van de afgelopen paar jaar. De eerste resultaten van het veranderende verzamelbeleid zijn daarin zichtbaar. Het contact met de schenkers kwam op uiteenlopende manieren tot stand. Een weduwe nam bijvoorbeeld contact op over materiaal van haar overleden partner die in Suriname had gewerkt. Een meer actieve vorm van verzamelen komt voort uit ‘Collecting Otherwise’, een meerjarig onderzoek naar onder andere de rollen van vrouwen in architectuur en stedenbouw. Het onderzoek levert nieuwe, verrassende contacten én archiefmateriaal op.

De archiefstukken worden getoond zoals ze zijn binnengekomen: glasdia's in kistjes met legenda, documentatie in archiefdozen met handgeschreven labels en collages en schetsen in de oorspronkelijke presentatiemap. Na de tentoonstelling worden de archieven geïnventariseerd, waar nodig gerestaureerd en verpakt volgens museale richtlijnen. Daarna zijn ze toegankelijk voor publiek.