Op zoek naar het pluriversum

Adresse
Musempark 25, Rotterdam 3015 CB Map
Öffnungszeiten
Di–Sa 10–17 Uhr, So 11–17 Uhr

Als makers en als mens voelen wij al langer een onbehagen, een ongemakkelijk gevoel bij de manier waarop wij – en de westerse maatschappij waar we onderdeel van zijn – leven op deze planeet. Het patriarchaat, kapitalisme, afvalstromen, ongelijkheid. Om alles wat leeft op deze planeet een toekomst te bieden moet het naar ons idee radicaal anders. Maar hoe?

We kozen een boek als leidraad: Designs for the Pluriverse van de Colombiaanse antropoloog Arturo Escobar. In dit boek brengt hij allerlei soorten kennis samen waar wij vervolgens mee aan de slag zijn gegaan. Zoals de constatering dat alles en iedereen met elkaar verbonden is, dat autonomie en gemeenschappelijkheid heel goed samengaan en, dat als we aan die wereld die ruimte maakt voor vele werelden willen werken, we radicale verbeeldingen nodig hebben.

We besloten aan de randen van Europa op zoek te gaan naar voorbeelden van die pluriversele kijk op het leven en de wereld. Waarom die randen, die rafels? Omdat daar waar het ene ophoudt en iets anders begint, er ruimte is voor verandering. Met in Nederland wonende makers en denkers zoeken we contact met lokale makers en denkers op vijf locaties: Istanbul, het Schotse eiland Mull, Berlijn, Casablanca en de Spaanse regio Asturias. We leggen de ontmoetingen vast in gesprekken die we als podcast publiceren. Dit proces van reizen, kijken, luisteren en monteren is nog in volle gang.