3.6.–5.9.2021

Open Archief 2020-2021

Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw
Adresse
Musempark 25, Rotterdam 3015 CB
Öffnungszeiten
Di–Mi 10–17 Uhr, Do 10–21 Uhr, Fr–So 10–17 Uhr

Samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis organiseert Het Nieuwe Instituut de tweede editie van Open Archief, een programma waarin drie makers op zoek gaan naar nieuwe verhalen in open, digitale erfgoedcollecties, met als eindresultaat een nieuw mediawerk. Vanaf 3 juni presenteren Jessica de Abreu, Femke Dekker en Michiel Huijben hun werken, waar het thema ‘activisme en archieven’ als een rode draad doorheen loopt.

De Nieuwe Plantage van Jessica de Abreu laat zien hoe de koloniale geschiedenis nog altijd aanwezig is in de samenleving. De installatie onderzoekt hoe oude, levendige herinneringen aan slavernij en kolonialisme, en de nieuwe realiteit van institutioneel racisme, emoties oproepen die een postkoloniale depressie kunnen veroorzaken; een gemoedstoestand waarbij men zich realiseert dat er aan een verleden van kolonialisme niets meer veranderd kan worden. Wat gebeurt er met de geest wanneer het de complexiteit van de geschiedenis probeert te vatten?

RE:ACTIVATE, het project van Femke Dekker, richt zich op de relatie tussen media en activisme en onthult de strategieën die worden gebruikt om elkaars mechanismen te versterken en te exploiteren. Activisten hebben massamedia altijd strategisch gebruikt als een platform om hun ideeën uit te zenden. Voor RE: ACTIVATE heeft Dekker gebruik gemaakt van materiaal uit het audioarchief van Radio de Vrije Keyser, dat aantoont dat radio zowel kan oproepen tot actie als kan verbinden.

Michiel Huijben zocht in de archieven naar beelden waaruit de rol van de openbare ruimte in een samenleving gelezen kunnen worden. Door te zoeken naar plaatsen in plaats van gebeurtenissen, ontstaat een complex beeld van wat de openbare ruimte aan activiteiten toelaat. Het voor Open Archief gecreëerde werk combineert beelden uit de drie archieven met op internet gevonden materiaal en beschouwt dit als één geheel, om zo een meer compleet beeld van de openbare ruimte te kunnen schetsen en tegelijkertijd de autoriteit van ‘Het Archief’ te bevragen.