3.10.–23.10.2022

Ruimte in de Stad

Gallery 3 By The School
Adresse
Musempark 25, Rotterdam 3015 CB Map
Öffnungszeiten
Di–Sa 10–17 Uhr, So 11–17 Uhr

The School presenteert Ruimte in de Stad in Gallery 3 van Het Nieuwe Instituut, een verhaal in 12 hoofdstukken. In deze presentatie ontleedt The School zichzelf en probeert ze het web van artistieke perspectieven te ontwarren dat in de afgelopen vijf jaar tot stand is gekomen. Hoe verbinden we met een ruimte? Hoe blijven we in contact met elkaar? Hoe kunnen satellietruimtes individueel groeien terwijl hun netwerk versterkt? Ruimte in de Stad is samen en individueel gemaakt door 20 kunstenaars uit The School’s huidige ruimte Maison Florida.

Het project van The School kwam in 2017 tot leven in een verlaten hotel nabij de stationsbuurt van Hasselt. Sindsdien heeft de organisatie meerdere lege ruimtes opgevuld in verschillende steden. De focus veranderde afhankelijk van de ruimte en de buurt waar ze zich in bevonden. Toch is er een bepaalde rode draad aanwezig in de methodologie van The School, al laat die zich moeilijk definiëren. In 2020 wist The School 6000 m2 ruimte van VDAB Limburg te verkrijgen voor artistiek onderzoek, experiment en space making. Binnen dit voormalige industriële opleidingscentrum werd Maison Florida geboren, een huis voor de enthousiaste enkeling en een pitstop voor tijdelijke wildheid. Na drie jaar komt dit hoofdstuk stilaan tot een einde. Maar nieuwe projecten verschijnen al aan de horizon.

Binnen deze presentatie wordt het verhaal van The School verteld in 12 hoofdstukken. Zowel perspectieven uit het verleden als toekomst worden geschreven, geregisseerd en gecureerd door 20 kunstenaars die werkzaam zijn of zijn geweest in Maison Florida. Wat hebben we geleerd in de laatste drie jaar? Hoe zien onze toekomstige ruimtes eruit? Hoe kan onze voorgaande aanpak dienst doen als tool in de ontwikkeling van toekomstige projecten? En wat betekent dit nieuwe tijdperk voor het weefsel en netwerk van The School?

Over The School

The School is een organisatie die stadsverbetering onderzoekt via interdisciplinair en intercultureel experiment en space making. Sinds de start in 2017 is The School organisch met participanten en nomadisch in de projecten en ruimtes. Keer op keer wordt een thuisbasis in de stad omgeruild voor een volgende, alleen indien er nieuwe ruimtes en stemmen zijn om gezien en gehoord te worden. Milaan, Tongeren en Luik hebben ruimte geboden aan projecten en Hasselt blijft de wederkerende landingsplaats voor didactisch en stadsgerelateerd onderzoek. The School bevindt zich momenteel op een volgend kruispunt, waar één ruimte eindigt terwijl andere mogelijkheden verkend worden.