Kvinder skaber rum
Hvem er de oversete kvinder i dansk arkitektur? Hvordan er arkitekturens tilstand i år 2022? Kan fremtrædende internationale arkitekter som Tatiana Bilbao og andre inspirere os til at skabe rum, der forbedrer vores livskvalitet? Og hvad er de yngre arkitekters håb og fremtidsdrømme?
Kvindelige arkitekter har været relativt mindre synlige i arkitekturen end deres mandlige kolleger. Deres navne er ikke at finde i forbindelse med så mange store og spektakulære projekter, og de har heller ikke tegnet så mange af vores rådhuse, banker eller kirker. Ikke desto mindre har arkitektoniske præstationer og kvinders gennembrud i høj grad formet samfundet og den verden, vi lever i i dag.
"Women in Architecture" er en udstilling, der viser kvinder i arkitektur på tværs af tid, alder og geografi. Udforsk dansk arkitekturhistorie og opdag – eller genopdag – projekter designet af danske arkitekter som Hanne Kjærholm, Karen Clemmesen, Lene Tranberg, Dorthe Mandrup m.fl. samt spektakulære installationer af internationale arkitektstudier som Tatiana Bilbao Estudio, Helen & Hard og Ensamble Studio.
Udstillingen sætter fokus på nogle af de kvinder gennem historien, der spillede en central rolle i konceptualisering, design og opbygning af Danmark fra 1920'erne til 1970'erne. Hvilke muligheder havde disse kvinder dengang? Og hvad er den arv, de efterlod?
Den historiske del af udstillingen, "Arkivet", er udarbejdet i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet. Arkivet hylder kvindelige arkitekters ufortalte historier og oversete præstationer. Vi møder arkitekterne Ragna Grubb, Karen Hvistendahl og Ingeborg Schmidt, som var blandt de første til at støtte ideen om, at børn skal have deres eget soveværelse, og køkkenarkitekt Ulla Tafdrup, der åbnede køkkenet op til stuen, hvor de brolægger. vejen for det moderne køkken og spiseplads i åbent plan.
Gennem dem opdager vi også, at der er mange forskellige måder at være arkitekt på. Udstillingens mangfoldighed og tværfaglige samarbejder giver et nyt og dybere billede af, hvad arkitekter er, og deres bidrag. Udstillingsgæster kan se kortfilmen "På sporet af de glemte arkitekter", og udstillingsåbningen vil blive ledsaget af lanceringen af podcast-serien, "De glemte arkitekter".
Den filantropiske forening Realdania har givet midler til udstillingen på Dansk Arkitektur Center og til forskningsprojektet Kvinder i dansk arkitektur 1925-1975.