Hånd og maskin. Arkitektoniske tegninger

Adresse
Bankplassen 3, 00130 Oslo Map
Öffnungszeiten
Di, Mi, Fr 11–17 Uhr, Do 11–19 Uhr, Sa–So 12–17 Uhr

En eksplosiv teknologisk utvikling og flere globale kriser har satt sitt preg på samfunnet de siste tiårene. Hvordan påvirker slike omveltninger arkitektene og måten de jobber på?

I utstillingen undersøkes dette gjennom et utvalg tegninger og installasjoner. De eldste verkene som presenteres ble til i tiden rundt den globale finanskrisen i 2008. I etterdønningene av krisen startet en yngre generasjon arkitekter å jobbe mer lokalt, kollektivt og ikke-kommersielt. De nyeste tegningene som stilles ut er laget av arkitekter som etablerte seg i tiden rundt koronapandemien.

Teknologiske nyvinninger, nye programvarer og datamaskiner påvirker arkitektenes måte å jobbe med faget sitt på. I dag tegner de fleste med digitale tegneverktøy og ikke for hånd. Felles for tegningene som blir vist i utstillingen er at de på ulike måter forholder seg kritisk til datamaskinens estetikk.

Utstillingen inkluderer tegninger av rundt 40 norske og utenlandske arkitektkontor. I tillegg presenteres tre installasjoner, laget av arkitektkontorene Søstra100, LCLA og Secretary. I installasjonene tematiseres tegningens rolle i arkitekturen – og arkitekturens rolle i samfunnet.