10.4.–7.8.2022

Same Same but Different

BC architects & studies & materials
Adresse
Zuivelmarkt 33, 03500 Hasselt Map
Öffnungszeiten
Di-Fr 10-17.00 Uhr Sa-So 11-18.00 Uhr
E-Mail

Architectuur is een belangrijke game changer in de zoektocht naar alternatieve grondstoffen. Hoe kan extractie niet gelijk staan aan het leeghalen of uitputten van de planeet? Dat onderzoekt het Brusselse bureau BC architects & studies & materials reeds jaren.

Ze werken met eeuwenoude materialen zoals leem, stro en natuursteen. Maar wat ze ermee doen en hoe, is radicaal anders. Wat als een stadswerf bijvoorbeeld de grootste oogstplek voor bouwmaterialen wordt? De grote hoeveelheden grond die hier verplaatst worden zijn voor het bureau dé grondstof voor circulaire bouwmaterialen. Dat potentieel verkennen ze ten volle in al hun projecten.

In Z33 presenteren ze een staalkaart van hun praktijk aan de hand van drie projecten: de voormalige rijkswachtkazernes Usquare Feder in Elsene, privéwoning WOODSTOCK in Wallonië en de werkruimtes van Atelier LUMA LOT8 in Arles, Frankrijk. Daarnaast onderzoeken ze samen met het postgraduaat Building Beyond Borders van UHasselt de kansen van ‘urban mining’ en hernieuwbare bouwmaterialen in Brussel.