Playing architecture

Het spel om de stad
Adresse
Prins Hendrikkade 600, Amsterdam 1011 VX Map
Öffnungszeiten
Di–Sa 13–17 Uhr

Wie kent de klassieke architectuurspellen niet: bouwstenen die uitgroeien tot imposante wolkenkrabbers, digitale bestsellers als SimCities en Cities: Skylines, of partijtjes waarin spelers elkaar genadeloos van het bord vegen voor een paar aandelen op de vastgoedmarkt? Spellen weerspiegelen de samenleving en gebouwde omgeving: moderne poppenhuizen hebben zonnepanelen en containers voor gescheiden afval en in city building games stijgt de zeespiegel of slaat de woningnood toe. Welke verhalen worden hier verteld? Hoe ontwikkelen steden zich in digitale werelden? En wat kunnen architecten met spelelementen in hun ontwerppraktijk?

Spellen zijn een krachtige vorm van cultuuroverdracht. Ze verbeelden in verkleinde en/of vereenvoudigde vorm de wereld waarin we leven; ze zijn motiverend, overzichtelijk, leuk en veelzeggend. Architectuurspelen weerspiegelen de materialen, bouwwijzen, woonvormen, voorstellingen en idealen van de tijd waarin ze ontstaan. Sommige zijn zelfs speciaal voor de ontwerppraktijk bedacht. Ze onthullen verborgen of onderbelichte aspecten, geven inzicht in complexe samenhangen, brengen betrokkenen met diverse zienswijzen en agenda’s in gesprek en helpen soms zelfs reële vraagstukken op te lossen.

Omgekeerd zijn spellen soms ook beklemmend of stigmatiserend: poppenhuizen zitten nog vol ouderwetse genderverhoudingen en city building games baseren zich vaak op starre stedenbouwkundige modellen en bekrompen stedelijke idylles. In videogames zitten de keuzes en ideeën van spelontwikkelaars verborgen in cryptische algoritmen.

Playing Architecture – het spel om de stad is een tentoonstelling om te bekijken en om te doen. Ze maakt bewust van de boodschappen en voorstellingen die in architectuurspelen besloten liggen – in positieve en in negatieve zin – en ze nodigt uit om hun potentie rechtstreeks te ervaren door zelf te spelen.

In de selectie van voorbeelden staat Amsterdam centraal: welk beeld geven verschillende spellen van de stad? Welke brandende kwesties komen erin voor: vastgoedspeculatie, armoede, ecologisch wonen? Wat zijn de boodschappen van geëngageerde spellen en kunstwerken die kritisch reflecteren op vraagstukken in de vastgoedwereld? Wat zijn de laatste innovaties en wat laten deze doorschemeren?