Slow How

Ruimtelijk onthaasten
Adresse
Prins Hendrikkade 600, Amsterdam 1011 VX Map
Öffnungszeiten
Di–Sa 13–17 Uhr

De tentoonstelling ‘Slow How – Ruimtelijk onthaasten’ is een pleidooi om gebiedsontwikkeling te vertragen in een tijd van planvorming waar (gebrek aan) tijd en geld de meest dominante factoren zijn. Aan de hand van vier gebieden, Ruigoord, Kop van Java, Marineterrein en Holendrecht, analyseren we hoe ruimtelijk onthaasten een rol (kan) spelen bij het behouden van bestaande of het ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten zoals culturele en ruimtelijke innovatie, hergebruik, sociale verbinding, rust en ecologie.

Slow How duikt in het verleden, heden en de toekomst van de vier gebieden. In foto’s, video’s, historische documenten, stedenbouwkundige plannen, bijzondere kaarten en tijdlijnen verken je de alternatieve waarden die per gebied zo kenmerkend zijn. De tentoonstelling toont ook vertraagde gebiedsontwikkeling door de tijd heen: Ruigoord vierde in 2023 haar 50-jarig jubileum, Kop van Java is sinds 25 jaar ‘bewust’ leeg, Marineterrein wordt sinds 10 jaar op alternatieve wijze ontwikkeld en de stadsvernieuwing in Holendrecht staat sinds 2020 op de politieke agenda.

De gebieden worden aangevuld met een kabinet met onderzoeken en publicaties van oa. projectontwikkelaar Synchroon, LEVS architecten, Studio Jaywalk en de Hogeschool van Amsterdam.