Capture Your City

Adresse
Grad Fužine, Pot na Fužine 2, 01000 Ljubljana Map
Öffnungszeiten
Mo–So 8–18 Uhr
E-Mail

Prebivalci Ljubljane imate letos edinstveno priložnost sodelovati na fotografskem natečaju Capture Your City, ki ga organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC). Partnerji natečaja so občine in kulturne ustanove iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama, vsi skupaj pa si združeni pod okriljem evropskega projekta Desire – an Irresistible Circular Society želijo natečaj približati svojim državljanom.

Capture Your City tokrat prvič k sodelovanju vabi prebivalce iz vse Evrope. Vse, kar potrebujete za sodelovanje, je pametni telefon ali fotoaparat. Fotografije so lahko iz katere koli majhne vasi ali velikega mesta v Evropi. Vaša naloga je, da svoje mesto na fotografiji predstavite skozi svoj pogled, takšno kot ga vidite vi.

Sodelovanje na natečaju je brezplačno. Vsako leto je razpisana nova tema, ki jo morajo udeleženci ujeti na svoji fotografiji. Temo leta 2024 bomo marca razkrili na spletnih straneh dac.dk in mao.si, žirija pa bo nato med prispelimi fotografijami izbrala najboljše. Fotografije pa bodo poleti 2024 na ogled tako v okviru digitalne kot fizične razstave v več mestih po Evropi.

Cilj fotografskega natečaja je prebivalce evropskih mest še bolj intenzivno vključiti v razvoj svojega mesta ter opozoriti na vsebine, ki se zdijo tako  meščanom kot obiskovalcem najbolj pomembne za življenje v prihodnosti.

Kaj je tisto, kar zaznamuje vaše mesto?

Vsako mesto ima svoje edinstvene značilnosti, vsa pa imajo skupen izziv: kako zmanjšati emisije CO2 ter kako postati bolj zeleno in trajnostno. To zavedanje bo vplivalo na podobo naših mest v prihodnosti. Evropska mesta so del evropske kulturne dediščine od brutalističnih kompleksov v Rigi do arkadnih hodnikov in baročnih gradov v Torinu, rečnih kanalov in cehovskih pročelij iz rdeče in črne opeke v Amsterdamu, do prestižne nakupovalne galerije v neorenesančnem slogu v središču Milana ali pristaniških dokov in kolesarskih stez v Københavnu … Kaj pa bi izpostavili ljudje, ki živijo v teh mestih? Kaj je po vašem mnenju tisto, zaradi česar je vaše mesto tako čudovito za življenje? Ali pa morda zakaj vaše mesto ni tako čudovito za življenje? Ujemite »tisto« v svoj fotografski objektiv in s svojo fotografijo sodelujete na mednarodnem natečaju  Capture Your City.

Natečaj organizira DAC, Danski arhitekturni center iz Københavna, mednarodna kulturna ustanova, ki spodbuja razprave o arhitekturi in oblikovanju ter ustvarja zanimiva doživetja. Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani je eden od petih evropskih partnerjev natečaja na katerem sodelujejo še Mestna občina Riga iz Latvije,  arhitekturno središče Arcam iz Amsterdama (Nizozemska), medkulturni center Fabbrica del Vapore iz Milana in CAMERA – Italijanski center za fotografijo iz Torina (Italija).