Nov 21, 2020–Feb 28, 2021

Bezoek nu: Tentoonstelling EndLESS Amsterdam

Address
Prins Hendrikkade 600, Amsterdam 1011 VX Map
Hours
Tue–Sat 1–5 pm

Amsterdam wordt een circulaire stad. De komende vijf jaar worden grote stappen gezet richting een aanzienlijke vermindering van het gebruik van nieuwe grondstoffen en materialen. Het doel is om in 2050 een volledig circulaire economie te bereiken. Wat betekent deze overgang voor inwoners, bedrijven, flora en fauna? Kan stedelijke groei duurzaam zijn? En hoe zien we dit terug in de gebouwde omgeving? In de tentoonstelling EndLESS Amsterdam bieden we een verdiepende kennismaking met de ideeën, afspraken, gebruikers en bewoners van de circulaire stad Amsterdam.

GRATIS TIJDSLOT:
Reserveer alvast je gratis tijdslot voor je bezoek aan ARCAM via Eventbrite >

In april 2020 bekrachtigde het College van B&W de strategie Amsterdam Circulair 2020-2025 waarin de stappen naar een circulaire economie staan omschreven. Om dat vorm te geven gebruikt de gemeente een speciaal voor de stad ontwikkelde uitwerking van het ‘donutmodel’ van de Britse econoom Kate Raworth. Dit model beschrijft hoe samenlevingen en bedrijven kunnen bijdragen aan economische ontwikkeling die zowel de grenzen van planeet als die van een eerlijke samenleving respecteert. Het besluit trok wereldwijd de aandacht naar Amsterdam als ‘eerste Donutstad ter wereld’. 

De tentoonstelling EndLESS Amsterdam vertelt het verhaal van de compacte, circulaire stad door de ogen van het beest, de bewoner, het bedrijf en het bestuur met foto’s, film, animatie, documentatie, maquettes en objecten.

De Why Factory van de TU Delft onder leiding van Winy Maas (MVRDV) schetst een toekomstbeeld van hoe circulair Amsterdam er over 100 jaar uit zou kunnen zien. Schiphol en de Haven van Amsterdam laten zien wat zij kunnen bijdragen. De Ambassade van de Noordzee toont de circulaire stad door de ogen van één van zijn onderwaterbewoners: de paling. Ontwerpers onderzoeken de mogelijkheden in het centrum, aan het spoor en het water, in het landschap en aan de randen van de stad. Amsterdammers vertellen wat zij belangrijk vinden in hun stad en Kate Raworth licht haar ideeën toe in de one-man-cinema. Maquettes van het nieuw te ontwikkelen Schinkelkwartier en Centrumeiland laten zien wat circulaire stedenbouw is en de gemeente vertelt welke circulaire doelen al zijn gerealiseerd.

De interactieve tentoonstelling EndLESS Amsterdam is van 21 november 2020 t/m 28 februari 2021 te zien in alle ruimtes van het ARCAM-paviljoen.